Frequently Asked Question in Digital Marketing Job

Q1. What is Quality Score?

Ans: Quality Score is Google's rating of the quality and relevance of both your keywords and PPC ads. Google give score of any website from 1 to 10. We can say, It is used to determine your cpc and multiplied by your maximum bid to determine your ad rank in the ad auction process.

Q2. . What is Bounce Rate?

Ans: It represents the percentage of visitors who enter the site and then leave rather than continuing to view other pages within same time. It is the term used in web Traffic Analysis.

Q3. What are the two types of SEO?

Ans: In respect to practice: Black Hat SEO & White Hat SEO

In Respect to Location: On Page SEO & Off Page SEO

Q4. What is a backlink?

Ans:Backlinks,also called "inbound links" or "incoming links," are created when one website links to another website with the intention of Gaining Traffic from other Website.. This link helps you to surf from one page to another.

Q5. Define Page Rank

Ans: PageRank is an algorithm used by the Google search engine to measure the authority of a webpage.Google consider lot of  factor like landing page, URL Structure, Page speed , Quality score and most Important Content Quality to decide which page should rank first.

Q6. What is Ad rank?

Ans: Ad rank in internet marketing is the position of a ppc ad on a search engine result page . This will help you in adword to be calculated based on your max cpc and quality score

Q7. Should PPC be used by big brands only?

Ans: No, that is not always the case as PPC ads are an effective way of getting more traffic for business. Higer PPC or good quality score leads to good position in google.

Q8. What is keyword density?

Ans:Keyword density refers to the no. of times a keyword appears on a given webpage or within a piece of content as a ratio or percentage of the overall word count.For example: if a keyword appears 2 times in a 100 word text the keyword density would be 2%.

Q9. What are meta tags?

Ans:Meta Tags are the HTML tags that tells about the content of the web page. It is the first thing that Google want to see and is therefore very important is SEO technique. This is one main part of On Page Optimisation technique and Meta tags are tags placed in the head section of your code that help define the contents of a web page.

Q10. Name the four important meta tags in SEO and what are their character limits?

Ans:Title tag- 60 character, Meta description- 140-150 character, Heading tags- H1 30 or H2 30 character.

Q11. Differentiate between a do-follow and a no-follow link?

Ans: Do follow links allow google and all search engines to follow them and reach their website . No follow links do not allow search engine bots to follow link

Q12. What is an anchor text?

Ans: Anchor text is the visible , clickable text of a link. It usually appears in different that surrounding text and is often underlined or blue in color. A good anchor text tells the reader what to expect if they lick on that link. Anchor text should be relevant to the theme of the content and should be helpful to the readers.

Q13. What is 301 redirect?

Ans: 301 redirect means that page permanently move to new location. It is redirect from one url to another also send their visitor to a different url then the one they originally typed into their browser or selected from a search engine results page. This helps a new site to retain their search traffic numbers from their old site.

Q14 .What is Googlebot?

Ans: Googlebot is a web crawler search bot (also known as a spider or web crawler) that gathers the web page information used to supply Google search engine results pages (SERP).

Q15. What is the character limit for AdWords ad?

Ans:The new character limit is 30 character for title and for description is 80 character.

Q16. What will you do, for the company website you are working for, decides to move all the contents to new domain?

Ans: Steps to Follow
         1. Will update the previous site with a permanent redirect to new page for all the pages. 
         2. Will remove the previous content from search engine in order to avoid duplicate content issues.

Q17. What is Google Webmaster tool?

Ans:Webmaster tool is a service provided by Google from where you can get backlink information, crawl errors, search queries, Indexing data, CTR etc of a website.

Q18. What do you know about LSI?

Ans: LSI stands for Latent Semantic Indexing. This technique is established to obtain the data by relating the word to its closest counterparts or to its similar context. For example, if you are searching something with a keyword “Mobile” it will show all the related things like Mobile cover, Samsung Mobile, Mobile stores, Mobile Camera etc.

Q19. What is the difference between ‘nofollow’ and ‘dofollow’ link?

Ans: Nofollow links are not passed by search engines bots and therefore cannot be cached or indexed. Dofollow link is a kind of hyperlink and it passes through all search engines and it puts an impact over page ranking.

Q20: What is Google Sandbox?

Ans: Google sandbox is an imaginary area where new websites and their search rating are put on hold until they prove worthy for ranking. In other words, it checks the standard of the website.

Call:  8273310711

          8800614464

©Academy of Short Term Digital Courses